VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

0cbb0833-af3b-4c64-825e-4a6d8ecc04c9

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Welke invloed heeft AI op HR?

do 18 apr 2024

​De verwachting is dat AI (Artificial Intelligence) bijna elk beroep in meer of mindere mate zal veranderen en dus ook het HR-vak. Verschillende (grote) organisaties gebruiken AI al om de dagelijkse HR-processen te stroomlijnen en zo de efficiëntie te verbeteren. Wat is er zoal mogelijk?

AI kan waarde toevoegen aan HR-processen en activiteiten bij zowel werving als personeelsbeheer vereenvoudigen. AI-tools worden niet alleen gebruikt voor administratieve taken, maar kunnen ook strategische inzichten opleveren.

Kansen

Vaak wordt bij de toepassing van AI vooral gedacht aan het verdwijnen van banen. Je kunt er echter ook met een positieve insteek kijken hoe AI de prestaties en productiviteit op HR-gebied kan verbeteren. Zo kan er bijvoorbeeld tijd vrijkomen voor taken die beter door mensen kunnen worden uitgevoerd.

Toepassingen

AI is te gebruiken voor een groot aantal HR-taken en aandachtsgebieden. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • ​AI kan ondersteunen bij de zogenaamde sourcing: geschikte kandidaten komen in beeld door databases en online platforms te doorzoeken op relevante vaardigheden en competenties. Dit helpt om passieve kandidaten te ontdekken die anders misschien niet hadden gesolliciteerd.
  • Ook kan AI helpen bij het sorteren/screenen van een groot aantal sollicitanten en kan het beoordelingen maken op basis van kwalificaties, waarbij kandidaten worden geïdentificeerd die het beste passen bij de vereisten van de baan.
  • AI kan worden gebruikt voor verschillende aspecten van personeelsbeheer, waaronder het ondersteunen van leren en ontwikkelen. Door individuele behoeften te beoordelen en persoonlijke prestatiegegevens te gebruiken, kan AI een gepersonaliseerd intern ontwikkelingsprogramma bieden.
  • Een ander aspect van personeelsbeheer waar AI nuttig kan zijn, is het monitoren van het welzijn van werknemers. Bepaalde tools kunnen waardevolle inzichten bieden in de werklast en het algehele welzijn van werknemers. Belangrijk om een veilige en gezonde werkomgeving te ondersteunen.

Hulpmiddel

​Hoewel AI en automatisering aanzienlijke voordelen bieden op HR-gebied, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico's en uitdagingen die gepaard gaan met de technologie. Denk aan de privacy van werknemers en het feit dat AI geen vervanging is voor echte menselijke expertise. In plaats daarvan moet het worden gezien als een hulpmiddel. De ervaring en kennis van HR-professionals blijven belangrijk om HR-activiteiten van hoge kwaliteit te kunnen garanderen.

Interessant thema?

De rol van AI in de HR-praktijk zal naar verwachting alleen maar groeien. Dit betekent dat het invloed zal blijven hebben op de manier waarop we personeel aannemen, met werknemers omgaan en verschillende processen afhandelen. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van AI, de toepassing ervan en de daaruit voortvloeiende effecten. Wellicht een thema voor een volgende kennisbijeenkomst van het Platform P&O? We horen het graag!

Bron: Jobylon​​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief